CBR versoepelt tijdelijke maatregel

foto blog maatregels

Het CBR versoepelt de tijdelijke maatregel die is ingevoerd om de examencapaciteit zo goed mogelijk te verdelen. Aanleiding voor de maatregel is dat de gemiddelde reserveringstermijn voor het B-rijbewijs vanwege de effecten van de coronapandemie nog altijd hoog is en de slagingspercentages te laag.

De versoepeling houdt in dat een kandidaat vanaf 1 december a.s. na twee keer zakken voor het B-rijbewijs tien in plaats van de huidige vijftien weken moet wachten voordat een nieuw herexamen kan worden gedaan. Het CBR heeft de maatregel aangepast op basis van een eerste tussenevaluatie en een gesprek met vertegenwoordigers van de Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid (KRV). De tijdelijke maatregel is op 1 september ingevoerd om de examencapaciteit zo goed mogelijk te verdelen en goed voorbereide examenkandidaten de kans te geven tijdig examen af te leggen. Uit de tussenevaluatie blijkt dat de reserveringstermijnen sinds de invoering van de maatregel zijn verkort. De bedoeling is ook om rijscholen en kandidaten die afrijden voor het B-rijbewijs te prikkelen om beter voorbereid naar het examen te gaan. Het slagingspercentage dook afgelopen week voor het eerst in jaren onder de 50 procent.

Algemeen directeur CBR Alexander Pechtold: “Een rijexamen voor het B-rijbewijs is met name in de Randstad een schaars goed. De coronapandemie heeft daar stevig aan bijgedragen en doet dat helaas nog steeds. We vinden het noodzakelijk om de beschikbare ruimte zo eerlijk mogelijk te verdelen en creëren met deze maatregel tijdelijk meer ruimte voor examenkandidaten die voor het eerst afrijden of een keer gezakt zijn. Het effect is gelijk zichtbaar geworden in de dalende reserveringstermijn en we verwachten dat dit doorzet wanneer we de minimale termijn naar 10 weken verlagen. Het doet ons deugd dat de Koepel achter ons besluit staat om de maatregel aan te passen en niet af te schaffen.”

Afgebroken examens

De minimale reserveringstermijn van 15 weken blijft wel bestaan voor examens die vanwege de verkeersveiligheid door een examinator worden afgebroken. Deze maatregel kan al bij het eerste of tweede examen worden opgelegd. Jaarlijks wordt een rijexamen ongeveer 3000 keer afgebroken, omdat het te gevaarlijk is voor de examinator en andere weggebruikers om het examen af te maken.

Het CBR evalueert de tijdelijke maatregel periodiek en bespreekt de uitkomsten met de KRV. Omdat de maatregel per 1 december wordt aangepast zal een nieuwe evaluatie in het eerste kwartaal van 2023 plaatsvinden.

Bron: CBR

Deel dit bericht

Lees ook andere berichten

Laat een bel me terug verzoek achter!

Geef uw voorkeursdatum op waarop wij u terug kunnen bellen. Wij proberen ons zoveel mogelijk te houden aan uw voorkeurdatum.

Chat via Whatsapp

We zijn gesloten, laat een bericht achter!

Bel me Terug

Laat uw nummer achter en wij bellen u z.s.m terug!