Lees hier alles wat je moet weten over een rijbewijs C!

blog vrachtwagen

Als je een vrachtwagen wil besturen heb je hiervoor een speciaal vrachtwagenrijbewijs nodig, genaamd rijbewijs c. Wanneer je deze hebt behaald ben je officieel vakbekwaam voor het besturen van een vrachtauto en kun je veilig de weg op. Je hebt het rijbewijs c in verschillende varianten, afhankelijk van een aantal factoren. Lees in dit artikel alles over het behalen van je vrachtwagenrijbewijs.

Het verschil in vaardigheden vergeleken met een personenauto

Vergeleken met een gewone personenauto zijn er een aantal grote verschillen wanneer je een vrachtwagen rijdt. Je moet uiteraard voorzichtiger en langzamer rijden, (maximaal 90 kilometer per uur) en je leert anticiperen op bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld om rekening te houden met de dode hoek. Je leert hoe je veilig om kunt gaan met de dode hoek spiegel. Bovendien moet je als vrachtwagenchauffeur aan rusttijden houden om oververmoeidheid en eventuele ongelukken te voorkomen. Ook moeten er via een zogenaamde tachograaf gegevens worden geregistreerd zoals de afstanden die je hebt afgelegd, de snelheden en de rust en rijtijden. 

Kwalificaties

Wil je een vrachtwagen rijbewijs halen? Dan zijn er verschillende kwalificaties nodig afhankelijk van een aantal factoren. Aan de hand van de gewichtsklasse en grootte van het voertuig wordt bepaald welke kwalificatie er behaald moet worden om deze te besturen. Wanneer je een kleinere, lichtere vrachtwagen met gewichten van onder de 3.500 kilo wil chauffeuren volstaat een rijbewijs c1. Als je beroepsmatig een zware wagen wil rijden met gewichten tussen de 3.500 en 75.00 kg heb je een rijbewijs c samen met Code 95 nodig bij je opleiding om de weg op te mogen. Ook speelt leeftijd een rol in het behalen van deze kwalificaties. Voor C moet je boven de 21 jaar oud zijn, tenzij je het combineert met code 95. Dan mag je al vanaf 18 jaar lessen nemen. Kies een pakket met de lessen combinatie die het beste bij je past of vraag eerst telefonisch of via de mail om persoonlijk advies. 

De beste begeleiding

Als je op zoek bent naar goede vrachtwagen rijlessen ben je bij Opleidingscentrum Wesseldijk aan het juiste adres. Bij Wesseldijk krijg je vanaf het begin tot het eind de allerbeste professionele begeleiding in de weg naar het rijexamen. De rij instructeurs zijn zeer vakbekwaam, geduldig en ervaren in het vak. Je leert veel en haalt meestal je examens relatief snel, maar wel in je eigen tempo. Ook is E-learning mogelijk voor de theorie van de lessen. Hierbij kun je grotendeels thuis studeren en voor een klein deel op locatie. Ontdek online alle mogelijkheden voor het behalen van jouw vrachtwagen rijbewijs!

Bron: Nieuwsblad de Kaap

Deel dit bericht

Lees ook andere berichten

Laat een bel me terug verzoek achter!

Geef uw voorkeursdatum op waarop wij u terug kunnen bellen. Wij proberen ons zoveel mogelijk te houden aan uw voorkeurdatum.

Chat via Whatsapp

We zijn gesloten, laat een bericht achter!

Bel me Terug

Laat uw nummer achter en wij bellen u z.s.m terug!