Met alleen een B-rijbewijs mag je veel meer trekken dan je denkt

blog aanhanger

Een aanhanger, caravan, paardentrailer of vouwwagen: mag je die combinatie nou wel of niet rijden met een B-rijbewijs? Het blijkt dat er met een B-rijbewijs al best aardig wat mogelijk is op dat gebied. Het is zelfs zinnig om je af te vragen of een BE-rijbewijs wel echt nodig is.

Je mag met een B-rijbewijs eigenlijk alleen relatief kleine aanhangers trekken. Om te beginnen gaat het dan over aanhangers zonder eigen kenteken, dus waar je een witte kentekenplaat met het kenteken van de auto op zet. Het totaalgewicht van de aanhanger (inclusief maximaal toegestane belading) mag maximaal 750 kilo zijn. Vaak staat het gewicht en maximale laadvermogen op de aanhanger op een plaatje op het onderstel.

Aanhanger met eigen kenteken

Aanhangers met een eigen kenteken – die hebben een toegestane maximale massa van meer dan 750 kilo – mag je in sommige gevallen ook trekken met een B-rijbewijs. Dan wordt het wel even rekenen. De aanhanger én de auto mogen samen namelijk niet meer dan 3500 kilo wegen bij maximale toegestane belading. Stel je rijdt een auto (met een leeggewicht van bijvoorbeeld 1500 kilo) die hooguit 2000 kilo mag wegen met belading, dan mag de aanhanger dus met maximale belading niet meer dan 1500 kilo wegen.

Je telt dus de maximale massa van beiden op en dat moet onder de 3500 kilo blijven. Ook al blijf je in de praktijk onder deze gewichten, de politie kijkt naar de maximale toegestane massa van beide voertuigen. Met een lichtere auto lijk je dus een grotere aanhanger te kunnen trekken in dit geval, maar bedenk je dat lichtere auto’s vaak juist ook weer minder mogen trekken.

Rijbewijs B+ met code 96

Voor zwaardere combinaties heb je niet direct een BE-rijbewijs nodig. Er is immers sinds enkele jaren ook het rijbewijs B+, ofwel B met ‘code 96′. Hiervoor moet je een minder zware toets afleggen, die daardoor in de regel ook goedkoper is. Met een B+-rijbewijs mag je net even een wat zwaardere combinatie rijden dan met B: 4250 kilo. Opnieuw geldt dat het trekkende voertuig en de aanhanger samen geen maximaal toegestane massa van daarboven mogen hebben. Er zijn verder geen speciale eisen voor welke aanhanger je mag trekken.

Deel dit bericht

Lees ook andere berichten

Request a call be back now!

Please provide your preferred date for us to call you back. We will try our best to accommodate your preferred date.

Chat via Whatsapp

We zijn gesloten, laat een bericht achter!

Call me back

Drop your number and we will call you back a.s.a.p!