Rijbewijs kwijt: ‘Heel dom geweest’

foto blog

Na een avondje stappen gemakkelijk met een deelscooter naar huis rijden. Het klinkt aanlokkelijk maar het kan je je rijbewijs kosten. Verkeersadvocaat Bert Kabel ziet steeds meer cliënten die zo hun rijbewijs kwijt raakten. “Helft nieuwe zaken gaat over de deelscooter.”

Iemand die daar over mee kan praten is Simon (echte naam bekend bij de redactie) hij raakte zijn rijbewijs kwijt na een avondje stappen in Den Haag. “Er was geen openbaar vervoer in de buurt dus besloot ik lopend naar het station te gaan”, vertelt hij tegen Editie NL. Onderweg kwam hij een deelscooter tegen en besloot zo zijn weg naar het station te vervolgen.

Nachtmerrie

“Na 500 meter werd ik aangehouden door de politie, die azen er echt op. Ze houden iedereen die ’s nachts op zo’n ding rijdt aan, en toen begon de nachtmerrie.” In eerste instantie werd zijn rijbewijs ingenomen door de politie. Hij moest voor de rechter verschijnen en kreeg uiteindelijk na anderhalve maand zijn rijbewijs terug. Maar niet voor lang.

“Omdat ik een alcoholpromillage in mijn bloed had van 1.81 werd er vijf maanden later door het CBR een onderzoek rijvaardigheid opgestart.” Dat gebeurt bij alle alcoholpromillages boven de 1.8. Daarvoor moest hij wederom zijn rijbewijs inleveren en werd er een psychologisch onderzoek gedaan.

Wijze les

“Toen ben ik weer vier maanden mijn rijbewijs kwijt geweest. Ik ben echt heel dom geweest.” Wel heeft hij zijn lesje geleerd. “Ik heb meteen alle apps van deelscooters van mijn telefoon verwijderd. Dit ga ik echt nooit meer doen. Ik hoop dat het een wijze les is voor mijn leeftijdsgenoten, het heeft me 6000 euro aan advocaatkosten gekost en ik ben echt lang mijn rijbewijs kwijt geweest.”

Deelscooters in Nederland

Er komen in ons land steeds meer deelscooters bij. Er zijn inmiddels bijna 6000 deelscooters in Nederland van merken als Felyx, Go Sharing en Check. Het aantal is sinds 2020 met 800 procent gestegen. Nederland heeft wereldwijd relatief de sterkte groei.

Bron:  ministerie Infrastructuur en Waterstaat

Deel dit bericht

Lees ook andere berichten

Request a call be back now!

Please provide your preferred date for us to call you back. We will try our best to accommodate your preferred date.

Chat via Whatsapp

We zijn gesloten, laat een bericht achter!

Call me back

Drop your number and we will call you back a.s.a.p!